Kulturen ska vara lättillgänglig

UNT debatt 200326:

Vi som vill ha ett konstmuseum nere på stan har blivit bestulna på en utredning,

Bild: Pär Fredin/Arkiv | Utveckla gärna Slottet för turisterna men blanda inte in konstmuseet i sammanhanget, skriver Tomas Klang.

Mia Ulin, verksamhetschef för Vasaborgen Uppsala slott, konstaterar i ett debattinlägg här i UNT den 19/3 att debatten om Uppsala konstmuseum har tagit fart igen. Och på den punkten har hon rätt. Anledningen är att vi som vill ha ett konstmuseum nere på stan har blivit bestulna på en utredning. Det som i första hand skulle ha blivit en djuputredning av alternativen kv. Hugin och Ångkvarnen blev i stället en ensidig partsinlaga för slottet. Att kommunstyrelsen efter alla dessa år låter presentera en utredning med så grava brister är ur demokratisk synpunkt helt enkelt obegripligt!

Om nu utredarna ansåg att alternativen inte var utredningsbara så skulle de naturligtvis ha förklarat att uppdraget inte var genomförbart i stället för att lägga fram ett insäljande och sockrat slottsförslag.

Det som slottsförespråkarna synbarligen har väldigt svårt för att ta in är att kulturen ska vara lättillgänglig för alla och att ett konstmuseum i Slottet aldrig kan uppfylla detta villkor, oavsett hur många amfiteatrar man bygger och blommor man planterar. Och det handlar inte bara om att man ska kunna ”slinka in på lunchrasten”. Det handlar om att man ska slippa ta sig uppför slottsbacken varenda gång man vill göra ett museibesök, vare sig nu detta är planerat eller oplanerat, vare sig man är ung eller gammal, vare sig man kan gå för egen maskin eller behöver någon form av hjälpmedel. Varför investera flera miljoner i en bergbana upp till slottet när det räcker med att man vid kv. Hugin eller Ångkvarnen kan ställa en stolpe till en busshållplats utanför dörren?

Att tänka rätt är stort, att tänka fritt är större, skriver Mia Ulin inledningsvis. Jag förstår detta som att hon menar att vi som vill flytta ner konstmuseet på stan tänker rätt till skillnad från henne själv som tänker fritt. Men varför i så fall argumentera mot bättre vetande? Utveckla gärna slottet för turisterna men blanda inte in konstmuseet i sammanhanget. Konstmuseet tillhör Uppsalaborna och ska ligga nere på stan!

Tomas Klang,
styrelseledamot i Föreningen Vårda Uppsala och
Konstens Hus Nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *