Yttrande över detaljplan för del av kvarteret Tegelpannan PBN 2022- 001215

2023-04-19

Kommunstyrelsen
Plan- och byggnadsnämnden
753 75 Uppsala

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) får med anledning av pågående remiss av rubricerade. detaljplan anföra följande:

Liksom i tidigare yttrande(2022-10-28) över detaljplan för kvarteren Kakelplattan och Tegelpannan ser FVU positivt på att Uppsala får fler mötesplatser för idrott och evenemang, med en omgivning som är välfungerande, trygg och välkomnande under alla tider. Uppsala behöver idrottsplatser för tävlingar och mästerskap och som ges en omgivande stadsmiljö som är omsorgsfullt utformad såväl miljömässigt som trivselmässigt.

Detaljplanen möjliggör byggandet av en badanläggning bestående av en simhall för framför allt simsport samt en utomhusbassäng. Den senare med mått för att kunna användas för större tävlingar samt vara öppen för allmänheten. Innehållet är förankrat i tidigare Utvecklingsplan från 2020 samt aktuell översiktsplan för området. Tanken är att göra anläggningen till en mötesplats för simsportarrangemang, simträning och rekreation i Uppsala men också att anläggningen skall vara en del i förbättringen av områdets sociala trygghet och situation samordnas med befintliga sporthallar genom utnyttjande av bl.a. befintliga parkeringsanläggningar.

En anläggning av det här slaget måste ha de allra bästa förbindelserna med kollektivtrafik men också för gc-trafik samt god tillgänglighet och plats för biltrafik. Eftersom badet förutom för tävlingsverksamhet skall ha en stor betydelse för de östra stadsdelarna som en plats för rekreations och friluftsverksamhet, badliv, plage mm måste den samtidigt vara inbjudande med klara och tydliga trivselegenskaper. Gränbyfältets yttersta delar innehåller många öppna, ödsliga, blåsiga och trista markområden. Men också bullriga ut mot Österleden och E4-an. Det är därför ytterst tveksamt om ljudmiljön vid det föreslagna trafikintensiva läget vid Österleden mot E4-an kan ge den ro som de östra stadsdelarna och den växande staden så väl behöver för en ny rekreations- och mötesplats. Dit hör också vikten av att anläggningen som offentlig lokal får en omsorgsfull arkitektonisk gestaltning och kan omges av naturliknande planteringar t.ex. inspirerat av den närliggande von Bahrska häcken.

Platsen- den föreslagna tomten- är för kommunstyrelsen därför en långsiktigt mycket viktig fråga i det pågående arbetet med en ny översiktsplan. Innan byggnadsnämnden fattar slutgiltigt beslut i den aktuella planfrågan borde plats- och lägesfrågan utredas och tas ytterligare ställning till så att den står i överensstämmelse med tidigare beslutade ambitioner för projektet. Föreningen Vårda Uppsala föreslår därför att kommunstyrelsen innan planen fastställes samt i pågående översyn av gällande översiktsplan omedelbart utreder ett nytt läge för badet -gärna i de inre delarna av Gränbyfältet alternativt på/vid någon annan lämplig allmän plats i de östra stadsdelarna.

För Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund                Mats Börjesson             Carl Erik Bergold          Per Hedfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *