Yttrande med anledning av till domstolen inkomna skrivelser avseende detaljplan för kvarteret Ubbo, mål nr P 5356-24

2025-01-26

Till Mark- och miljödomstolen

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) har av domstolen beretts tillfälle att yttra sig över till domstolen inkomna skrivelser. FVU har tagit del av dessa skrivelser och vill med anledning därav framföra följande.

FVU framförde i föreningens överklagande, daterat 2024-06-26, att det i den antagna detaljplanen saknas en grundläggande och genomgripande analys av och ställningstagande till platsens unika rikshistoriska värden. Vidare att inte heller innebörden av och konsekvenserna för riksintresset Uppsala stad (C 40 A) har i den uträckning som krävs analyserats och belysts i planhandlingarna. FVU påtalade därför behovet av att ärendet remitteras till Riksantikvarieämbetet för bedömning av projektets effekter för kulturmiljön inom och i anslutning till det nu aktuella planområdet.

FVU noterar att Riksantikvarieämbetet bedömer att ett genomförande av det aktuella planförslaget skulle leda till att påtaglig skada uppstår på riksintresset Uppsala stad. Riksantikvarieämbetet är den myndighet som har uppdraget att peka ut och bevaka riksintressen enligt 3 kap. 6 § miljöbalken. Ämbetets bedömning måste därmed tillmätas avgörande betydelse, om inte mycket starka skäl ger anledning att ifrågasätta bedömningen. Sådana skäl föreligger inte i detta fall. FVU menar därför att mark- och miljödomstolens avgörande i det nu aktuella målet ska vila på Riksantikvarieämbetets bedömning och att kommunfullmäktiges i Uppsala beslut att anta detaljplanen därmed ska upphävas.

Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund, ordförande,
Bo Aronsson, vice ordförande

Samråd ang. detaljplan för Norra Sunnersta, Sunnersta 51:22 m fl, PBN 2022-003156

2025-01-17

Till Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun

Uppsala kommun planerar, genom rubricerat planförslag, att exploatera 14 hektar tätortsnära högklassig brukningsvärd jordbruksmark i Norra Sunnersta för ny bostadsbebyggelse.

Enligt miljöbalken 3 kap. 4 § är jordbruk av nationell betydelse och brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Kommunen har inte visat att planerad exploatering av brukningsvärd jordbruksmark för nya bostäder inte kan genomföras någon annanstans. Planområdet berörs också av riksintresset Uppsala stad (C 40 A), som framhåller betydelsen av den historiska tillfartsvägen till staden och det öppna landskap som omger den. Föreningen Vårda Uppsala avstyrker därför det presenterade förslaget till detaljplan för Norra Sunnersta och önskar att planeringen för en exploatering av denna prima brukningsvärda jordbruksmark avbryts.

Skälen till vår avstyrkan

Bakgrund till hur Uppsala kommun har exploaterat värdefull jordbruksmark

Andelen jordbruksmark i Uppsala kommun utgör cirka 25% av kommunens totala landareal. Mellan åren 2006–2020 exploaterades 244,5 hektar åkermark och 40,3 hektar betesmark i Uppsala kommun, totalt cirka 285 hektar. Sedan 2006 har Uppsala kommun varit en av de kommuner som exploaterat störst jordbruksarealer i Sverige. Cirka 6 916 hektar jordbruksmark har gått förlorad inom kommunen mellan åren 2000–2021.

Tätortsnära högklassig jordbruksmark – en viktig resurs vid kris och krig

Tätortsnära högklassig jordbruksmark är av yttersta vikt för befolkningen i Uppsala vid en kris- eller krigssituation för att säkerställa möjligheterna av att kunna odla egna livsmedel. Sådana tätortsnära jordbruksmarker hade mycket stor betydelse för livsmedelsförsörjningen i större och medelstora städer i Sverige under andra världskriget. Uppsala kommun bör i sitt planeringsarbete tona ned det kortsiktiga intressen för exploatering av jordbruksmarker och i stället sätta alla sina beslut i ett 100 års-perspektiv för att erhålla en hållbar utveckling för Uppsalas markanvändning.

Uppsalas kommuns politik relaterat till jordbruksmarken

Utfallet av den folkomröstning som genomfördes 2024 har tolkats på olika sätt. Klart var dock att samtliga partier inför valet sa sig arbeta för att stärka de kransorter som nämndes i den formulering som låg till grund för frågeställningen vid omröstningen:

”Uppsala kommun ska i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa).”

Det är FVU:s mening att kommunen bör fullfölja intentionerna med att utveckla kransorterna, bland annat för att därigenom avlasta trycket på exploatera den stadsnära jordbruksmarken för bebyggelse. Uppsala kommun har bland annat i Vänge- och Storvreta områdena utmärkta möjligheter att utnyttja lämpliga skogsområden för bostadsbebyggelse som inte skulle hota några väsentliga natur- eller friluftsintressen. I Vänge-området finns ett stort lämpligt skogsområde nordost om Vänge tätort och vid Storvreta finns ett motsvarande område sydost om järnvägen. 

Kommunen bör också väga in kommunfullmäktiges beslut 2023-12-11 att ta fram riktlinjer för att värna jordbruksmark, vilket skulle innebära att bevarandet av kommunens jordbruksmarker kan stärkas.

Byggande av cirka 700 bostäder, övervägande markbostäder kan inte motivera att 14 hektar tätortsnära, värdefull jordbruksmark raderas för all framtid. Delar av jordbruksmarken används idag till SLU:s försöksodlingar, vilket ytterligare ökar värdet av denna jordbruksmark. Den föreslagna detaljplanen skulle innebära att fleråriga serier av försöksodlingar måste upphöra.

Kommunen hänvisar till att området i den föreslagna detaljplanen är utpekat som stadsbygd i Uppsalas översiktsplan, ÖP 2016, och i den fördjupade översiktsplanen för Södra staden 2018. Detta har ingen avgörande betydelse som argument för att kunna exploatera jordbruksmarken för bostadsbebyggelse, eftersom dessa planer aldrig prövat frågan om de grundläggande hushållningsbestämmelserna om jordbruksmark som finns i 3 kap. 4 § miljöbalken. En sådan prövning görs först i samband med en detaljplan för området.

Kommunen anger i dokumentet ”Motivering till en ny exploatering på åkermark på fastigheten Sunnersta 51:22” att inom kommunens prioriterade tätorter finns ett maxantal av tillkommande bostäder, som kransorterna kan kompletteras med kopplat till bland annat kapacitet i VA-systemet. Vissa tätorter kan enligt kommunen kompletteras med flera hundra bostäder medan andra, exempelvis Järlåsa och Vänge endast kan utökas med 20–50 bostäder. Kommunens sätt att resonera förvånar, och är inte i linje med de utfästelser som gjordes inför folkomröstningen. När kommunens prioriterade tätorter ska byggas ut måste naturligtvis VA-kapacitet och annan samhällsservice byggas ut.

Kommunen anger också att ”enligt fyrspårsavtalet ska kommunen bidra med 6 000 nya bostäder i Södra staden. Inom Södra staden finns ingen annan lämplig mark som kan tänkas stödja Uppsalapaketet, som inte ligger på brukningsvärd jordbruksmark eller i skyddad eller mycket värdefull natur”. Fyrspårsavtalet ska enligt politisk överenskommelse omförhandlas med staten, vilket ger utmärkta möjligheter att i stället överenskomma om att det beting av nya bostäder som angivits skulle kunna placeras över hela Uppsala kommun, vilket skulle förhindra att värdefull jordbruksmark i Norra Sunnersta försvinner för evigt. 

Exploatering av brukningsvärd jordbruksmark och miljöbalkens regler

Uppsala kommuns sätt att lättvindigt exploatera jordbruksmarker finner inget stöd i reglerna i miljöbalken 3 kap. 4 §, då dessa regler ställer högre krav på att utreda och presentera alternativa markförslag än vad Uppsala kommun nu har presenterat. Kommunens allmänna och generellt hållna motiveringar för planerna att utnyttja brukningsvärd jordbruksmark för bebyggelse, är av för låg standard för att svara mot miljöbalkens undersökningskrav. Kommunens utredningsskyldighet är mer omfattande. Kommunen har inte heller följt sin egen ÖP 2016 som anger att ”om brukningsvärd åkermark kan exploateras ska en värdering av samhällsintresset och alternativa platser ske genom en systematisk analys”.

Riksintresset och det öppna landskapet

Det nu framlagda planförslaget berör till delar riksintresset för Uppsala stad (C40 A). I motivtexten framhålls betydelsen av den raka, historiska tillfartsvägen till staden med det omgivande öppna odlingslandskapet. Den visuella landskapskaraktären – landskapsbilden – mellan Dag Hammarskjölds väg och Fyrisån kring Ultunaområdet har under åren också värnats från exploatering och energiskogsodlingarna har medvetet utformats för att bibehålla en visuell kontakt med årummet. Det nu framlagda förslaget innebär ett betydande steg bort från tidigare värnandet av de historiskt värdefulla karaktärsdragen i området. FVU har tidigare utvecklat sin syn i dessa frågor i samband med att den fördjupade översiktsplanen för den Södra staden upprättades.

Föreningen Vårda Uppsala

Sten-Åke Bylund, ordförande
Gunnar Norén,  styrelseledamot

Stanna upp och tänk till. Uppsala kan bättre!

Detta inlägg är tidigare publicerat på sociala medier

Det grävs i Dag Hammarskjölds väg. Träd är fällda utmed gamla Stockholmsvägen och arbetsmaskiner står på plats utmed Hugo Alfvéns väg. Enligt skyltar görs förberedande arbeten inför byggande av spårväg. I utdelade informationsblad är budskapet: ”I Uppsala bygger vi spårväg för att fler ska kunna åka kollektivt.” Tidigare i höstas togs några ledande politiker ett symboliskt första spadtag. Byggstarten skedde trots en politisk oenighet i kommunfullmäktige och trots att de för byggandet nödvändiga detaljplanerna inte vunnit laga kraft.

Nu, i starten på det nya året, är rättsläget fortsatt oklart. Samtliga av kommunfullmäktige antagna detaljplaner är överklagade. Miljöprövningen inför byggandet av en spårvägsbro genom Årike Fyris har bara inletts. De yttranden som kommit mark- och miljödomstolen till del visar att det inte är självklart att bron får komma till utförande. Samtidigt har domstolen kallat till förhandlingar om en spårvagnsdepå öster om Fyrisån. Det råder ingen tvekan, bygget av spårvägen har startats trots att de legala förutsättningarna inte är på plats.

Kostnaden för spårvägen har beräknats till 7,6 miljarder kronor, men belopp på upp mot 18 miljarder har nämnts i debatten. Det samhällsekonomiska läget är idag radikalt annorlunda än när fyrspårsavtalet tecknades. Det samma gäller de lokala förutsättningarna. Exploateringsintäkterna minskar och därmed också kassan ur vilka medel för finansiering av spårvägen ska tas. Förra året var det tredje året i rad som kommunens mark- och exploateringsverksamhet redovisade ett underskott. Protokollen från kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott visar dessutom att byggbolagen inte klarar av att komma i gång med sina projekt. Osäkerheten är stor om när och hur byggandet ska ta fart igen och de nödvändiga intäkterna börja komma in.

I samhällsbyggandet måste många olika situationer kunna hanteras. Hänsyn ska tas till allt ifrån trygghet och trivsel i närmiljön till internationell konkurrenskraft. Det krävs en förmåga att anpassa sig efter konjunkturen, utvecklingen i omvärlden och förskjutningar i värderingar. En så snabb tillväxt, som den som Uppsala gått igenom, är en utmaning inte bara tekniskt och ekonomiskt. Utbyggnaden påverkar vardagslivet för många. När förändringarna går fort och lyhördheten för de lokala perspektiven är minimal, minskar acceptansen för de beslut som lagts till grund för utvecklingen. Då behövs en öppenhet för en omprövning av tidigare ställningstaganden.

Det råder fortsatt en politisk oenighet om utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna. Trots det driver en svag majoritet i kommunfullmäktige på för att verkställa fyrspårsavtalets krav på ett byggande av 21 500 bostäder i denna del av kommunen. I det omvärldsläge vi befinner oss i finns skäl att analysera alternativa handlingsmöjligheter. För tio år sedan fanns hos oss uppsalabor en önskan om tillväxt, stadsliv och storstadsutveckling. Mycket har hänt i samhället sedan dess. Idag visar aktuella enkäter att det är kultur, grönska och trygghet som vi uppsalabor efterfrågar.

Det är Föreningen Vårda Uppsalas slutsats att planerna för spårvägen har baserats på antaganden som riskerar att medföra ogynnsamma och oförutsägbara konsekvenser för kommunen som helhet. Föreningen har därför avstyrkt dessa planer i avvaktan på att kommunen gör ett omtag i planeringen och redovisar ett förslag till ett kapacitetsstarkt kollektivtrafiksystem som binder ihop hela staden; Gottsunda med Gränby och Stenhagen med Fyrislund.

Järnvägs- och spårvägsbyggande är projekt där genomförandet sträcker sig över flera mandatperioder. Bredast möjliga politiska förankring bör därför eftersträvas. Det behövs nu förnyade analyser av utvecklingen åtföljda av en omprioritering av den fortsatta planeringen och utbyggnaden av Uppsala. Arbetet för ett sammanhållet, trivsamt och tryggt Uppsala måste få gå före en utbyggnad som har sitt fokus på en snabb regional tillväxt baserad på en omfattande pendling.

Så stanna upp och tänk till. Uppsala kan bättre.

Sten Åke Bylund, ordförande
Bo Aronsson, vice ordförande

Samråd ang. Detaljplan för Storvreta Centrum (PBN 2021- 002518)

2025-01-03

Plan- och byggnadfsnämnden

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) fär med anledning av rubr. samråd anföra följande:

Föreningen ser positivt på föreslaget tillskott av nya bostäder i Storvreta centrum. Vi ser också positivt på tillskottet av flerfamiljshus i Storvreta med plats för lokaler i bottenvåningen. Det ger ökad mångfald i boendet samt ökar underlaget för service mm. Storvreta centrum förstärks samtidigt som trycket minskar på förtätningen och utbyggnaden av staden. En fortsatt utbyggnad på värdefull jordbruksmark måste dock undvikas. 

Föreslagen centrumbebyggelse saknar dock en nödvändig och långsiktigt lämplig anpassning till ortens skala och egenart. Storvreta Centrum är sedan lång tid en av Uppsalas mest mångsidiga och trivsamma förortscentra. FVU ser därför positivt på föreslagen breddning av gaturummet för GC-trafik och förgårdsmarken. Det ger möjligheter till ett grönt gaturum med lokaler som samtidigt breddar centrum, torget vid biblioteket, fickparken i kv 1 samt torget i kv 3. Våra invändningar är starkast när det gäller den höga exploateringen och den stela gestaltningen i kv 2 och 4. I planen sägs att man vill skapa en ”centrumdel med småstadskaraktär som skall samspela med den befintliga centrumbebyggelsen”. Det gör inte femvåningshus med befintlig två- och i enstaka fall trevåningsbebyggelse samt villor. I Arkitekturpolicyn sägs att anpassning till platsen är ett av de grundläggande kraven för en god stadsbyggnad. Illustrationen på sidan 13 visar tydligt bristen på anpassning till platsen och det totala brottet mot skalan i centrala Storvreta.

Det är helt tydligt att en lägre exploatering med lägre hushöjder krävs om detaljplanen skall kunna ge förutsättningar för en god integration och livsmiljö. Redovisade solstudier visar dessutom tydligt på flera mörka gårdar. En lägre exploatering skapar på ett naturligt sätt plats för fredade och trivsamma gårdsmiljöer, särskilt i kv 2.

Om Storvreta ska fortsätta växa med en hög kvalitet krävs sammanfattningsvis att planförslagets gestaltning och skala grundligt arbetas om. Förslag: Sänk bebyggelsen och nyansera grupperingen.  Skapa en långsiktig miljö av trädgårdsstadskaraktär med byggnader i högst 2-3 våningar, t.ex. tre våningar mot Ärentunavägen och mer utbredda flyglar åt NO i två till tre våningar. Skapa ett minitorg för butiksentréer i kv 4, i hörnet mot Jan Eriks väg osv.

För Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund, ordförande
PO Sporrong, styrelseledamot

Överklagande av detaljplan för Västra Librobäck, dnr PLA 2016–000998

2025-01-07

Till Mark- och miljödomstolen

Överklagat beslut och yrkande

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) överklagar härmed kommunfullmäktiges beslut 2024-12-12 att anta rubricerad detaljplan med yrkande att mark- och miljödomstolen upphäver beslutet.

FVU anhåller samtidigt om anstånd till 2025-01-31 för att utveckla föreningens talan och få en rimlig tid att förankra densamma i föreningens styrelse. Kungörelsen om antagandet av detaljplanen kom FVU till del först dagarna före jul, varför det på grund av helgerna inte har varit möjligt att samla styrelsen innan den angivna överklagandetidens utgång,

Talerätt

FVU, som bildades år 1961 och som vid senaste årsskiftet hade 169 medlemmar, får med stöd av 13 kap. 12 § plan- och bygglagen (2010:900) överklaga beslutet eftersom föreningen utgör en sådan ideell förening som avses i 16 kap. 13 § miljöbalken. Denna talerätt har återkommande bekräftats, bland annat i Högsta förvaltningsdomstolens avgörande HFD 2018 ref. 10.

Skäl för vårt yrkande i sak

FVU har tidigare utvecklat föreningens synpunkter och argument i samband med samråd och granskning enligt 5 kap. 11 respektive 18 §§ PBL (yttrandet från granskningen bifogas, daterat 2024-08-30). Vad föreningen där har framfört ligger till grund för vårt överklagande. Huvudargumentet sammanfattas i föreningens granskningsyttrande enligt följande:

Kommunens omfattande utredningsskyldighet enligt miljöbalken, när man planerar för ny industrimark/bostäder på jordbruksmark, är att undersöka om ”detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.”

FVU menar att denna prövning inte har genomförts eller presenterats under planprocessen. Detta förhållande strider mot 3 kap. 4 § MB. Kommunen har därmed inte visat att exploateringen för industrimark, även om den är ett väsentligt samhällsintresse, inte kan genomföras någon annanstans. Förslaget till detaljplan avstyrks därmed.

För Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund, ordförande 

Bo Aronsson, vice ordförande