Kaniken ett nära nog idealiskt alternativ

Tomas Klang och Staffan Lövgren replikerar Erik Pellings (S) och Linda Eskilssons (MP) svar på Cristina Karlstams debattartikel.

Det måste vara betydligt lättare att ställa om Kaniken till ett effektivt konstmuseum än Slottet, skriver Staffan Lövgren och Tomas Klang från Konstens Hus Nu.
Uppsala 28 juni 2020 08:00

 

Frågan är hur mycket klokare Cristina Karlstam blev av de svar hon fick av Erik Pelling och Linda Eskilsson i UNT 15 juni? De verkar inte verkar ha läst vare sig Jane Nilssons förstudie eller sin egen utredning ”Framtidens konstverksamhet” vilket leder till en rad märkliga uttalanden om Jane Nilsson och kostnaderna för om- och nybyggnationer.Frågan om konstmuseet har tyvärr aldrig stått högt i kurs hos våra tongivande kommunalpolitiker. Det som i andra kulturstäder ses som ett lika självklart som nödvändigt inslag, ett centralt placerat konstmuseum, har i Uppsala närmast betraktats som en marginell verksamhet för konstnördar men i övrigt utan bredare allmänintresse.

Satsning på ett nybygge i likhet med stadsteatern och konserthuset har följaktligen aldrig varit aktuell. Inte ens om det skulle bli billigare (!) än att bygga om konstmuseet i slottet, vilket PO Sporrong visade i en preliminär kalkyl för flera år sedan. Karlstams inspirerande vision om ett nybyggt konstmuseum och en konstarena i världsklass får inte heller någon respons av Pelling och Eskilsson.

Slottet är förvisso en märkesbyggnad och en viktig del av Uppsalas karaktär. Bespara denna historiska byggnad de ingrepp som en ombyggnad till konstmuseum skulle kräva och bespara miljön i slottsbacken från att möbleras med bergbanor, amfiteatrar och serpentingångar med utsiktsplatser.

Slottet, på krönet av en 40 meter hög rullstensås, är inte rätt ställe för ett konstmuseum. Hur smart stadsplanering kan det vara att lägga museet på den i särklass mest svårtillgängliga platsen i hela stan?

Som tur är har Pelling och Eskilsson sett till att de har ett betydligt bättre alternativ att rikta den kommande storsatsningen på konsten mot, nämligen Kaniken.

Som kompromiss till ett nybyggt museum framstår faktiskt Kaniken som ett nära nog idealiskt alternativ. Med sin pelarstomme och sina stora våningsplan och i avsaknad av de antikvariska hänsyn som alltid måste tas vid en ombyggnad av statliga byggnadsminnen måste det vara betydligt lättare att ställa om Kaniken till ett effektivt konstmuseum än slottet.

Den tillgänglighet som dagens konstmuseum saknar uppfylls här med råge och läget mitt i stadskärnan kan inte bli mycket bättre. Med sina karaktärsfulla och flexibla lokaler bör Kaniken ha stora möjligheter att tillfredsställa de flesta rimliga krav man kan ha på ett konstmuseum. Här finns chansen och potentialen att ge Uppsalas avsomnade konstliv den vitamininjektion som behövs

Staffan Lövgren, ordförande i Konstens Hus Nu
Tomas Klang, vice ordförande i Konstens Hus Nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *