Föreningen Vårda Uppsala

Föreningen Vårda Uppsala

Skynda att slutföra utredningen!

KULTUR UNT 13:05 | 2020-04-11
Saken brådskar! Möjligheten att förlägga ett konstmuseum i kv Hugin eller Ångkvarnen kan snart vara överspelad, skriver Tomas Klang.

Bild: Patrik Lundin | Om inga andra alternativ än Uppsala slott ska kvarstå gäller det att skynda sig, skriver Tomas Klang i ett debattinlägg.

Frågan om var Uppsala konstmuseum ska få sin permanenta placering är en lika märklig som sorglig historia. Två gånger har man från kommunalpolitiskt håll tillsatt utredningar för att försöka hitta ett bättre läge för museet än i slottet och lika många gånger har man fått till svar att det ligger bäst där det ligger. Och ändå har man inte ens utrett något annat alternativ. Det är inte utan att vi i Föreningen Vårda Uppsala och Konstens Hus Nu som i flera år har punktmarkerat den här frågan börjar undra vad det är som pågår?

Den senaste utredningen, som mer liknade ett beställningsjobb från Statens fastighetsverk än en utredning, kan tjäna som ett bra exempel. Den nöjde sig som bekant med att bara göra halva jobbet. Eller bara en fjärdedel av jobbet, skulle man kanske kunna säga, eftersom den bara utredde ett alternativ av fyra, nämligen just slottet. Följaktligen föreslog man också att det bästa för konstmuseet skulle vara om det fick ligga kvar där.

Nu har samma utredare återkommit med ett komplement till utredningen. Det är svårt att förstå varför eftersom man egentligen inte tillför något nytt. De förslag som Jane Nilsson förde fram och som skulle ha varit utredningens huvudspår, kv Hugin och kv Ångkvarnen, är fortfarande lika outredda som förut liksom det i sista stund tillförda förslaget om Filmstaden.

Att avstå från att utreda dessa sistnämnda alternativ genom att skylla på lagen om offentlig upphandling är naturligtvis inte hållbart. Om man är orolig för att lagen skulle kunna påverka en eventuell upphandling negativt om man utreder så blir ju inte saken bättre av att man inte utreder alls. Hur ska man kunna bedöma vilket alternativ som är bäst om man inte utreder allihop?

Det enda raka nu är naturligtvis att kommunstyrelsen ser till att utredningen kompletteras med de alternativ som hittills lämnats outredda. Allting annat vore oseriöst. Och ta gärna en titt på Hamnplan också när man ändå håller på. Det är ett alldeles för bra och spännande förslag för att bara få gå i papperskorgen utan åtgärd. Och varför inte kalla in Jane Nilsson en gång till och låta henne göra jobbet? Med sin förstudie visade hon att hon har den kompetens som uppdraget kräver.

Men saken brådskar! Både när det gäller kv Hugin och kv Ångkvarnen är detaljplaneprocesser på gång. Möjligheten att förlägga ett konstmuseum i något av kvarteren kan alltså snart vara överspelad.

Tomas Klang, styrelseledamot i Föreningen Vårda Uppsala och Konstens Hus Nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *