Ang. detaljplan för Östra Sala backe, etapp 3b PBN 2020–001408

2021-02-10

Till Plan- och Byggnadsnämnden i Uppsala kommun
plan-byggnadsnamnden@uppsala.se

Planen syftar till att möjliggöra en fortsatt stadsutveckling i Östra Sala backe, där Fyrislundsgatan möter Vaksalagatan. Detaljplanen möjliggör ett kontorskvarter med publika verksamhetslokaler. Målet är att kvarteret ska bidra till att länka samman Östra Sala backe med de omgivande stadsdelarna Gränby och Sala backe.

Föreningen Vårda Uppsala (FVU) ser positivt på tanken att skapa en stadsmässig entré, stadsport, till Uppsala från öster och härmed ge en möjlighet att på ett tydligt sätt manifestera ankomsten till staden. Det kan också komma att utgöra en viktig del av ett stadsbryn mot de öppna markerna intill Vaksala kyrka.

För all trafik österifrån kan de föreslagna byggnadernas höjder ge entrén intryck av en vägg. Här krävs en sammanhängande helhetslösning av hushöjder längs Vaksalagatan Särskilt uppenbart är det för gång- och cykeltrafik under Fyrislundsgatan. För att få en tryggare och mer ändamålsenlig förbindelse för gående och cyklister till/från Vaksala kyrka borde även passagen under Fyrislundsgatan tas bort och förläggas i markplanet.

Mellan Östra Sala Backe och Gränby bör motorfordonstrafik underordnas gångtrafiken. En sådan sammanhållen plats med koppling mellan den planerade torgytan i västra delen av planområdet och södra entrén till Gränby köpcentrum kommer även att på ett bättre sätt länka samman Sala backe med Gränby.

Busshållplatsen, som är Gränbystadens bussnod och som trafikeras av både stadsbussar och regionbussar, accentueras också genom ett tydligt gångstråk i plan över Vaksalagatan.

FVU delar sammanfattningsvis även uppfattningen att platsens strategiska läge vid infarten till Uppsala stad ställer höga krav på byggnadernas arkitektoniska kvalitet.

För Föreningen Vårda Uppsala

Sten Åke Bylund
Ordförande
Bo Aronsson
Styrelseledamot
  Mats Börjesson
Styrelseledamot

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *